IPTV

ADSL FAQ

Na ovoj strani naći ćete odgovore na najčešće postavljana pitanja naših korisnika vezanih za korišćenje naše ADSL usluge.

Na koji način se dodeljuju IP adrese pri korišćenju BeotelNet ADSL servisa?

ADSL korisnici imaju mogućnost izbora dinamičke privatne, ili dinamičke javne IP adrese . Izbor se vrši zadavanjem parametra pri unosu korisničkog imena prilikom logovanja (prijavljivanja) na naš sistem. Korisnik koji želi konekciju sa IP adresom iz privatnog opsega se na naš sistem loguje ( prijavljuje) kao: username@beotel.

I jedan i drugi način dodeljivanja IP adresa imaju prednosti i nedostatke, sto je većina korisnika i primetila.

  • privatne adrese sa pristupom preko NAT (Network Address Translation) protokola ne dozvoljavaju pojedine Internet servise, prvenstveno one čiji je serverski deo na Vašem (korisničkom) računaru
  • sa druge strane, privatne IP adrese sa pristupom preko NAT (Network Address Translation), protokola pružaju značajno povećani nivo zaštite Vašeg računara (što ne podrazumeva da ne treba da se dodatno zaštitite nekim firewall aplikacijama)
  • sa javnim dinamičkim IP adresama imate mogućnost svih serverskih i klijentskih aplikacija, uz povećanu opasnost od zlonamernog pristupa Vašem računaru. Zbog toga smo u početnoj fazi puštanja ADSL servisa odlučili da naši korisnici dobijaju adrese iz privatnog opsega IP adresa i da budu zaštićeni NAT(Network Address Translation) protokolom, ali smo za iskusnije i zahtevnije korisnike omogućili pristup sistemu sa IP adresama iz javnog opsega imajući u vidu da su sami korisnici svesni mogućnosti eventualnih zloupotreba takvog, njihovog, statusa od strane zlonamernih korisnika Interneta.

Iz višegodišnjeg iskustva naša preporuka bi bila da bez preke potrebe ne koristite mogućnosti našeg sistema korišćenjem IP adresa iz javnog opsega koji smo vam omogućili gore navedenim načinom logovanja (prijavljivanja) na sistem. Korišćenje ADSL sistema preko NAT protokola je što se bezbednosti tiče pouzdanije i preporučuje se korisnicima koji su manje iskusni u domenu zaštite računara na Internetu.

U svakom slučaju BeotelNet se potrudio da se prilagodi zahtevima svojih korisnika i kao rezultat te brige omogućio je korišćenje svog ADSL pristupa kako običnim, tako i naprednijim korisnicima Interneta.

Šta podrazumeva Free setup?
Free setup podrazumeva otvaranje naloga u BeotelNetovom sistemu dobijanje splitera i modema na korišćenje. U slučaju da nalog već postoji, može se koristiti i za ADSL. Otvoreni nalog je ravnopravan za korišćenje i ADSL-a i dial up-a.
Koliko treba da čekam na realizaciju ADSL-a?
Od dana sklapanja ugovora, na realizaciju se čeka od 5 do 15 radnih dana. Čim dobijemo obaveštenje da je Vaš broj realizovan mi ćemo Vas kontaktirati.
Kako mogu da promenim ADSL paket?
Da biste promenili paket morate ispunjavati sledeće uslove:
- da Vam je ostalo više od 5 dana od isteka pretplate,
- da se niste već prijavili za promenu paketa, a ista nije završena.
Demontiran mi je ADSL bez zahteva, a redovno plaćam uslugu?
Ukoliko ste Telekomu Srbije podneli zahtev za bilo kojom promenom na telefonskom priključku, vaš ADSL biće demontiran. Svako demontiranje telefonskog priključka, nažalost, dovodi i do demontaže ADSL priključka. 
Da biste ponovo dobili ADSL, morate ponovo da prođete celu proceduru od provere tehničkih mogućnosti do realizacije.
Na koji vremenski ugovor se potpisuje ugovor?
Obavezni ste da budete naš korisnik najmanje mesec dana.
Kako se vrši plaćanje? Gde? U kešu? Tekući račun?
Ako ste fizičko lice plaćanje se vrši u BeotelNetu kešom ili karticom, putem uplatnice ili online uplatom.
Uputstvo za popunjavanje uplatnice pogledajte na stranici ADSL uplata. Sve o online uplati možete pročitati ovde.
Da li će postojati popust na uplatu većeg broja meseci odjednom?
Postoji popust na uplatu većeg broja meseci. Više o tome pročitajte u ADSL cenovniku. O popustima više našoj web stranici posvećenoj posebnim popustima.

ADSL Express

Potpuno besplatno isporučujemo na Vašu kućnu adresu paket za aktivaciju korisničkog Ugovora! Ukoliko niste u mogućnosti da posetite naše prodajno mesto, u roku od jednog radnog dana dostavljamo Vam na kućnu adresu sve što je potrebno za povezivanje na ADSL Internet. ADSL Express je posebno pogodan za korisnike koji u blizini nemaju prodajno mesto BeotelNeta.

Za sve dodatne informacije kontaktirajte nas na 011/ 4255-000 ili putem e-mail-a: adsl-info@isp.beotel.net.